Benieuwd naar mijn inzichten? Mijn verhalen zijn bedoeld als inspiratiebron om talent ont-wikkeling centraal te stellen.

Houd je je hoofd nog boven water?

Ik ken je als iemand die altijd zal proberen om het hoofd boven water te houden. Je werkt hard en bent gewend om je eigen grenzen op te rekken. Totdat je er helemaal klaar mee bent. Ineens erger je je kapot en kan je kwaad worden om iets waar je anders veel relaxter mee zou omgaan. Je reageert je af op je partner of kind(eren). Het liefste wil je alleen zijn en niemand zien. Maar dat gaat niet. Achteraf sla je jezelf om de oren omdat je je emoties ‘weer’ niet tijdig hebt herkend, laat staan dat je ze onder controle hebt weten te houden.

Hoe komt het toch dat dit maar niet lukt?

In tijden waarin de druk hoog is en je minder vrijheid ervaart, kan je vaker overvallen worden door stressgevoelens. Deze gevoelens tijdig herkennen als je onder druk staat, is een hele opgave. We ervaren allemaal in meer of mindere mate in uiteenlopende situaties wel eens stress. Stress is op zichzelf ook niet slecht. Het wordt pas een probleem wanneer je er wakker van ligt en niet meer kunt slapen.

Omdat je in een overleefstand staat.

Als je net zoals veel van de mensen met wie ik werk een expert bent in analyseren en oplossingen bedenken voor anderen, ben je in staat om krachtige, afgewogen standpunten in te nemen. Je ziet precies wat er nodig is om de mensen die bij jou komen zo goed mogelijk te helpen.

Dus denk je: “als ik dit zo goed bij een ander kan, dan moet ik het toch ook bij mezelf kunnen?” Dit klinkt logisch maar is het niet. Want jij kunt alle feiten en omstandigheden juist zo goed afwegen omdat je zakelijk betrokken bent bij de vraag waarop je een antwoord weet. Daardoor ben je zo goed in staat om het broodnodige overzicht te creëren en te focussen op het beoogde resultaat. Zakelijke betrokkenheid heb je simpelweg nodig om je werk goed te kunnen doen.

Zakelijke betrokkenheid kan evenwel overgaan in emotionele afstandelijkheid. Deze overtreffende trap ontstaat op momenten dat je jezelf probeert te beschermen tegen nog meer prikkels van buitenaf. In tijden waarin je veel druk voelt, is het niet gek dat je deze emotionele afstandelijkheid met je meeneemt naar jouw privéomgeving. Vooral nu de grenzen tussen werk en privé meer vervaagd zijn.

En als iets voelbaar is voor een ander, is het wel emotionele afstandelijkheid.

Zeker kinderen zijn een kei in het boven water halen van de werkelijke emotie door dat wat nog niet zichtbaar is te spiegelen met hun eigen gedrag. Dit -vaak als ongewenst getypeerde- gedrag willen we dan weer graag de kop indrukken. Waardoor de geschiedenis zich herhaalt.

Wat er bij jou van binnen gebeurt, is vaak alleen te zien door mensen die zelf ook sterk invoelend zijn. Als je evenwel beschikt over dit invoelende talent, voel je je ook eerder gekwetst en afgewezen door een zakelijke, afstandelijke reactie. En voordat je het weet, zit je in een negatieve communicatiespiraal waarbij de verbinding ver te zoeken is.

Hoe meer je je binnenwereld voor jezelf houdt of sterker nog -onderdrukt- hoe groter de kans dat deze onzichtbare wereld zich op ongewenste momenten aan de buitenwereld zal presenteren. Dat gebeurt dan vaak in één rechte lijn. Zonder adempauze.

We zijn allemaal mensen die in essentie gezien en gehoord willen worden. Ook jij. Als je merkt dat je het lastig vindt om te stoppen met werken en te weinig tijd voor jezelf maakt, is de weg naar emotionele afstandelijkheid kort. Dan ga je je talenten overdrijven. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit: als je beschikt over het talent om te confronteren, zal dit talent niet langer alleen worden gezien als assertief maar veelal als directief en dominant. Je kunt je wellicht een beeld vormen van wat er -afhankelijk van de ‘hiërarchische positie’- gebeurt als er vanaf de andere kant teveel wordt tegengestribbeld. Dit geeft niet bepaald een fraai beeld van samenleven en samenwerken voor de lange termijn. Gelukkig er is ook een tegenovergesteld beeld mogelijk.

Dat vraagt om de bereidheid om de weg naar emotionele nabijheid te onderzoeken

Net zoals mensen bij jou komen om iets op te lossen, zou het zomaar kunnen dat jij ook iemand nodig hebt die deze route samen met jou bewandelt. Vanuit een zekere zakelijke betrokkenheid én emotionele nabijheid. Iemand die net als jij de feiten en omstandigheden op waarde weet te schatten. En jou daarnaast vanuit een sterk invoelend vermogen uitnodigt om jouw talenten op waarde te schatten en ze zodanig in te zetten dat je je hoofd niet langer boven water hoeft te houden maar je eigen afstand gaat zwemmen.

Ik moedig je graag vanaf gepaste afstand aan.

Tijdens mijn dagelijkse wandelingen door de natuur laat ik mij verwonderen door alles wat er in en om mij heen gebeurt. Deze in-formatie zet ik met liefde in tijdens coaching & trainingen waarbij er ook ruimte is om de opgehaalde verhalen te verbinden aan de concrete uitkomsten van de Talenten Motivatie Analyse (TMA) methode. Altijd met de insteek om het 'hele' verhaal te achterhalen. Zodat de blik op de eigen natuur in vergaande mate wordt verruimd en er vervolgens in verbinding verder kan worden bewogen. Vanuit mijn eigenheid geef ik je een inkijkje in mijn verhalen. Mijn weg. Ik loop graag een stukje mee op jouw weg.

Meester in Talentvolle groet,

Saskia Cassandra